Een eeuw Zeddam in de Rosmolen

ZEDDAM – In de Rosmolen aan de Bovendorpsstraat 21 in Zeddam heeft vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 september de laatste expositie plaats van dit seizoen. Deze driedaagse expositie staat in het teken van: ’Een eeuw Zeddam’. 

Rond de jaren 1965 was Zeddam in het bezit van ruim 60 hotels/pensions en vakantiehuisjes. Grondlegger van het toerisme in het dorp was Jan van Raay. In 1914 opende hij in een pand aan de Benedendorpsstraat een horecabedrijf en winkel. Een pilsje kostte nauwelijks twee dubbeltjes en een volledig diner niet meer dan ’n rijksdaalder. De zaak van Van Raay vormde de eerste overnachtingsgelegeheid. In 1926 begon hij met de verhuur van enkele kamers, het begin van hotel Centraal. Dat Zeddam in de loop der jaren het toeristendorp van Montferland is geworden, is vastgelegd in deze expositie. Alle hotels, pensions en vakantiehuisjes zijn te zien op panelen in de Rosmolen. Er zijn verhalen van hotel Berg -& Boschzicht (later hotel  Centraal), hotel Aaldering, ‘t winkeltje van Brinks, maar ook van de boortoren in de Lange Wei, enzovoort. ,, Dit wordt een schitterende, éénmalige expositie over een eeuw Zeddam. Ook voor oud – Zeddammers is dit een prachtige gelegenheid om deze expositie te gaan bekijken“, aldus initiatiefnemer Ton Bekker. 

Foto’s toen en heden

Jan Tervoert toont tientallen grote foto’s die hij in de loop van die jaren heeft gemaakt. Zo zien we o.a. de oudste opname van de Beneden - Bovendorpsstraat dateert van rond 1895. Een onverharde weg met karrensporen en veel water op de weg. Een serie foto’s betreft de Boterfabriek in 1902. Pas Reform van 1923. Huize Sydehem  als Majella, de allereerste foto nog zonder uitbouw, later de ruïne, de nieuwbouw en de afbraak. Een gezicht op Zeddam uit 1915. Dr. Nuyenhuis (1900), eerste arts in Zeddam, in het pand waarin later hotel Eureka kwam. De Torenmolen in 1920 met zandweg, Veldzicht Zeddam in 1958. De Schapenweg naar Braamt West, Terborgseweg 1913 ter hoogte van’ de Chinees ‘. Huize Tervoert 1695, 1727 en 2012. De boerderij van Jan Tervoert in 1907.Tegenover de oudere foto’s staan opnamen uit het heden..                                                                                                                                               

Beelden                                                                                                                                                                  

Op consoles staan prachtige beelden van Arnold Giesen. Zijn voorkeur gaat uit naar mens- en dierfiguren. Ruim twintig jaar is Arnold al aan de slag met boetseren en hij geeft acht jaar les in deze materie. Hij toont in treffende vormen o.a. koe, paard, wolf, haas, reebok, leeuw, jachtluipaard, mammoet en olifant. Maar ook een boerin anno 1900.                                                               

Archeologie

In de vitrines liggen de vondsten uit het archief van Hans Roem. Deze uitstalling staat in het teken van Zeddam en omgeving. Zo zien we gebruiksvoorwerpen, gevonden op de boerderij van Dimmendaal.  Scherven, handgevormd aardewerk, gevonden op bedrijventerrein  van Varwijk en de rondweg richting Braamt (periode 800 voor Chr.). Verder een onderkaak en bot van vóór 1500, verder gespen, spinklosjes enzovoort.           

Schilderijen

An Warris toont een paar vergezichten op Zeddam, speciaal voor deze expositie geschilderd. Ook enkele tekeningen van museumboerderij de Gildekaot en de Rosmolen.  Tevens zijn er diverse stillevens te zien. Onder andere schelpen, fruit tot kruiken toe.

Harmonica

Zowel vrijdagavond als zondagmorgen speelt harmonica duo Montferland in de Rosmolen. Ook Fris v/d  Draod is zaterdag – en zondagmiddag van de partij. Dialect liedjes die de expositie opfleuren. Tijdens deze drie dagen is er een zithoek gecreëerd voor koffie/thee (€ 1,-p.p.) met biscuits. Tevens wordt continu een film Zeddam uit 1958 en 1968 gedraaid.       

Openingstijden                                       

De openingstijden zijn: vrijdagmiddag 26 september van 13.30 tot 21.00 uur. Zaterdag 27 september 11.00 tot 16.00 uur en zondag 28 september 11.00 tot 17.00 uur. Entree € 1,-voor het in stand houden van de molen.

vorig artikel: Emoties en fantasie expositie in de Zeddamse Rosmolen


Contactgegevens

St. Oswaldusgilde
Gildegebouw: Oude Doetinchemseweg 61
7038 BG Zeddam

Secretariaat: Schapenweg 36
7038 BV Zeddam

Tel. (Gildegebouw) 0314 - 651063
E-mail. info@oswaldus.nl
 
Kvk. 40120990