Malen op paardenkracht in Rosmolen

ZEDDAM – In het historische gebouw de Rosmolen aan de Bovendorpsstraat 21 in Zeddam wordt dit jaar voor het laatst gemalen op paardenkracht. Het komende weekeinde zaterdag 9 en zondag 10 augustus is dit unieke gebeuren live te zien.

De Rosmolen is in 1546 gebouwd heeft, evenals de Torenmolen deel uitgemaakt van de heren (graven) van den Bergh. De Rosmolen werd bij de Torenmolen gebouwd om - ook als er geen wind was - gebruik te kunnen blijven maken van het molenrecht. De Rosmolen is regelmatig in bedrijf, waarbij het malen net als vroeger gebeurt op paardenkracht, ,,Van de Rosmolen was vóór 1973 nog maar weinig over ’’, onthult Ton Bekker. ,, De herbouw werd in 1973 door het St. Oswaldusgilde op zich genomen. Er was ontzettend veel te restaureren. Want wat er nog overeind stond waren alleen nog wat muren en een deel van de balkenconstructie. Het maalwerk is helemaal verspijkerd naar een plan van oude documentatie van Huis Bergh. Op die manier is het monument weer in ere hersteld en sinds veertig jaar geleden weer opengesteld voor het publiek.

Het malen op paardenkracht in de Rosmolen, is de enige nog werkende Rosmolen (paardenmolen) van Nederland. Voor de jeugd leerzaam om dit van nabij mee te kunnen maken. Tonnie Wissink demonstreert dit unieke gebeuren met zijn paard Dominique, samen met voerman Wilfried Nibbeling. Tijdens het malen wordt een diaserie vertoond van Zeddam en het fraaie Bergherbos. Op zes panelen zijn zestig oude dorpsfoto’s anno 1920 te zien, alsmede foto’s van het zaaien, maaien en het verwerken daarvan. Tevens is er een stenen - mineralen collectie te bezichtigen.

Zaterdag 9 en zondag 10 augustus, beide middagen malen van 13.30 tot 16.30 uur. Entree € 1,- p.p., jeugd van 4 t/m 12 jaar € 0,50. Dit voor het onderhoud en het in stand houden van de Rosmolen.

vorig artikel: St. Oswaldusfeest 2014


Contactgegevens

St. Oswaldusgilde
Gildegebouw: Oude Doetinchemseweg 61
7038 BG Zeddam

Secretariaat: Schapenweg 36
7038 BV Zeddam

Tel. (Gildegebouw) 0314 - 651063
E-mail. info@oswaldus.nl
 
Kvk. 40120990