Onthulling luisterplek Liberation route naast het oorlogsmonument

ZEDDAM – Het oorlogsmonument van het Zeddamse St. Oswaldusgilde is sinds zaterdag 31 mei j.l. uitgebreid met een Liberationkei, aangevraagd de MVT (Montferlandse Vereniging voor Toerisme). Zaterdagmiddag was de onthulling van de kei. Onder tromgeroffel van de percussiegroep van harmonie Kunst na Arbeid uit Zeddam, tilden burgemeester Ina Leppink- Schuitema en acht kinderen van de basisscholen uit de gemeente Montferland een camouflagenet van de luisterkei in het bijzijn van talrijke genodigden. Deze luisterplek maakt deel uit van de ‘’Liberation route Europa’’, het pad dat de geallieerden volgden bij de bevrijding van Europa. 

Clemens Ambting, voorzitter van de MVT en Stichting Bevrijdingsroute Montferland,  opende deze middag de rij sprekers en verwelkomde de aanwezigen o.a. ( personen die mee hebben gewerkt aan zijn of haar verhaal. Deze zijn geregistreerd en worden samengevoegd tot een boek/bundel die volgend jaar op 1 april 2015 zal verschijnen) schutterij St. Johannes, harmonie KnA, scouting, bestuur St. Oswaldusgilde en leden van de MVT. Na het leggen van rode rozen door de kinderen bij het oorlogsmonument voor de gevallenden in de Tweede Wereldoorlog, sprak historicus Edwin Zweers over een historisch aspect, de landing van de Amerikanen, Britse en Canadese troepen in Normandië.

Na de mislukte slag om Arnhem werden plannen gemaakt voor een Rijnoversteek. Emmerik werd  daarbij uitgekozen als een van de overslagpunten voor de aanvoer van troepen en materialen. Om ruimte te maken voor deze toekomstige  activiteiten werd Emmerik op 7 oktober 1944 door honderden Britse bommenwerpers vrijwel volledig verwoest. Ter hoogte van Kleef en Goch hadden de Canadezen en de Britten begin maart 1945 de hele linkeroever van de Rijn definitief gezuiverd van Duitse troepen. Nu zou ook de geallieerde 21elegergroep de oversteek moeten wagen. Montgomery bepaalde dat dit zou moeten gebeuren in het gebied tussen Rees en Wezel. Deze operatie zou onder de codenaam Plunder meekrijgen.  De Duitse tegenstand in de regio Emmerik, Elten en Bergh werd op 1 april 1945 definitief gebroken. Naast de gemeente Bergh werd die dag ook Doetinchem bevrijd. Nog weken bleef het Canadese oorlogsmateriaal door ’s-Heerenberg en Zeddam stromen, richting  het noorden. Op 5 mei tekenende de Duitse generaal Blaskowitz in hotel De Wereld in Wageningen de overgave. Voor Nederland was de Tweede Wereldoorlog voorbij.

Vervolgens spraken directeur Frans van Vervoordeldonk van Rabobank Graafschap – Zuid en Manuel Hezeman, manager Stichting Achterhoek Toerisme. Aansluitend werd een hoorspel van drie minuten ten gehore gebracht,  een verhaal dat was opgetekend door Gerhard Pas. Tijdens het spelen van het Wilhelmus, werd de vlag gehesen door scouting Zeddam. Vervolgens speelde KnA en vendeliers van de schutterij brachten een vendelhulde. Na afloop kregen alle aanwezigen een opvouwbare ‘’ bevrijdingsroute Montferland 1944-1945’’ uitgereikt met als titel: ,, In vrijheid geboren’’. Een routebeschrijving voor fiets -wandel of autoroute met een lengte van 36 kilometer langs markante punten uit de bevrijding binnen de  oude gemeente Bergh.

Voor het officiële gebeuren maakten twee bielemannen van de schutterij de weg vrij naar het oorlogsmonument en de luisterplek middels het doormidden hakken van een boomstam.  Na afloop was er een samenzijn bij Brinks Pannenkoekhuis te Zeddam.

Volgend jaar 1 april 2015 vindt er in de St. Oswalduskerk in Zeddam een bevrijdingconcert plaats door het  Oost -Gelders orkest. 

 

vorig artikel: Jan Kuster koning bij St. Oswaldusgilde


Contactgegevens

St. Oswaldusgilde
Gildegebouw: Oude Doetinchemseweg 61
7038 BG Zeddam

Secretariaat: Schapenweg 36
7038 BV Zeddam

Tel. (Gildegebouw) 0314 - 651063
E-mail. info@oswaldus.nl
 
Kvk. 40120990